пʼятницю, 30 квітня 2021 р.

Студентам ЛНТУ провели лекцію учасники ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС

28 квітня 2021 року для здобувачів другого (магістерського) рівня освітньої програми «Освітні, педагогічні науки (Інклюзивна освіта)» спеціальності 011 «Освітні, педагогічні науки» та студентів-психологів першого (бакалаврського) рівня освітньої програми «Психологія» https://www.facebook.com/groups/kafsociolntu/permalink/2892254487679466/ факультету ЦОСТ у межах вивчення дисципліни «Корекційна педагогіка» була проведена лекція на тему «Особливості психокорекційної роботи з дітьми вразливих категорій». http://lutsk-ntu.com.ua/uk/news/studentam-lntu-proveli-lekciyu-uchasniki-likvidaciyi-avariyi-na-chornobilskiy-aes
Студенти мали змогу безпосередньо поспілкуватися з гостьовими лекторами – учасниками ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС Лучком Анатолієм Петровичем – головою Волинського обласного осередку всеукраїнської Чорнобильської спілки інвалідів МВС України, полковником міліції у відставці та Зінаїдою Вікторівною Навроцькою, яка надавала медичну допомогу потерпілим у самій зоні ЧАЕС.
Лектори зупинились на розкритті сутності поняття «діти вразливих категорій». На прикладі аварії на Чорнобильській АЕС охарактеризували рівні психічного здоров'я школярів, підкреслили факт зростання на сучасному етапі кількості неврозів та випадків шкільної дезадаптації.




Зінаїда Навроцька розповіла про підступні особливості радіації, радіаційний вплив на загальне здоров’я людей (патології щитоподібної залози, порушення імунної, ендокринної та нервової систем); влив радіації на психічне здоров’я (не лише внаслідок факту аварії, а й внаслідок дії радіоактивних речовин); вплив радіації на працездатність, увагу, пам'ять, на психомоторний розвиток тощо; особливості енцефалопатії, яка призводить до низки психічних розладів у молоді, дезорганізує їхню свідомість і адаптацію в суспільстві.







Минають роки і десятиліття, а чорний день Чорнобильської трагедії все одно хвилює людей – і тих, кого він зачепив своїм недобрим крилом, і тих, хто народився далеко від покривдженої землі. І знову, і знову, кожного року, 26 квітня, Україна та весь світ згадує про цю страшну аварію, аварію, яка забрала життя мільйонів людей, забрала здоров’я, можливість мати сім’ю, так безсоромно скалічила життя і долі.


Немає коментарів:

Дописати коментар