пʼятницю, 14 травня 2021 р.

Психолого-педагогічні основи розвитку і освіти осіб зі складним дефектом

 На кафедрі соціогуманітарних технологій триває низка відкритих занять з гостьовими лекторами. Така співпраця відбувається для того, аби популяризувати ідеї інклюзивної освіти «на всіх рівнях».

Днями до Луцького НТУ завітала директорка Володимир-Волинського інклюзивно-ресурсного центру, психолог-логопед Олена Токарєва. Для магістрів спеціальності «Освітні, педагогічні науки (Інклюзивна освіта)» в рамках дисципліни «Корекційна педагогіка» вона провела лекційне заняття «Психолого-педагогічні основи розвитку і освіти осіб зі складним дефектом».

У чому саме проявляється інклюзивна освіта, з чого починати, як створювати умови для дітей з інвалідністю, як працювати з батьками та вчителями, про ці та інші аспекти впровадження інклюзивного навчання у вітчизняний освітній простір говорила на зустрічі зі студентами Олена Токарєва.
Лекторка поділилася власним професійним досвідом і зазначила, що сьогодні все частіше люди зіштовхуються із проблемою виникнення різних відхилень та проявів інвалідності. За словами Олени, з кожним днем кількість таких дітей збільшується, а також з’являється необхідність надання їм допомоги та адаптації до соціального середовища. Важливу роль у цьому питанні відіграє інклюзивна освіта та корекційна педагогіка.
Лекторка на власному прикладі продемонструвала, яким важким буває шлях до реалізації системи залучення дітей до соціального життя, до їх адаптації. Це шлях, який потребує терпіння, а головне бажання, оскільки така діяльність має йти від душі: ми маємо полюбити цей процес, цих дітей; постійно самовдосконалюватися, аби зрозуміти, допомогти та нарешті щось змінити.
Інклюзивна освіта передбачає, що кожна дитина незалежно від віку, матеріального становища, стану здоров’я та рівня інтелекту має право на активне здобуття знань серед нормотипових ровесників, а їх відмінні особливості гідні поваги та є джерелом досвіду для усіх учасників освітнього процесу.

Така тісна співпраця зі стейкхолдерами відкриває для студентів нові можливості для здобуття практичних навичок та підготовки фахівців до роботи в умовах інклюзивної освіти.

Немає коментарів:

Дописати коментар