пʼятницю, 21 травня 2021 р.

Методичні основи проведення занять з дітьми з різними нозологіями

 У Луцькому НТУ продовжується тісна співпраця науковців та практиків. Днями до магістрів спеціальності «Освітні, педагогічні науки (Інклюзивна освіта)» завітала вчителька української мови та літератури Луцького навчально-реабілітаційного центру Дмитрук Руслана Олександрівна. Педагог в межах вивчення дисципліни «Спеціальна методика навчання» розкрила методичні основи проведення навчальних занять з дітьми з різними нозологіями та вказала на особливості роботи з такими дітьми.





Руслана Олександрівна зазначила, що кожна дитина по-своєму унікальна, і потреби кожної дитини специфічні. Дитина з особливими освітніми потребами на сучасному етапі розвитку суспільства розглядається як особистість, яка має ті ж права, що й інші члени спільноти, але через особливості індивідуального розвитку їй необхідно надавати особливі освітні послуги. Завдяки сучасній комплексній допомозі у дітей з особливими потребами спостерігаються позитивні зміни в особистісно-мотиваційній, пізнавальній, емоційно-вольовій сфері. Одним з актуальних завдань вчителя є підготовка таких дітей до життя в соціумі відповідно до їх можливостей. Важливого значення набуває індивідуальний підхід до кожної особистості, врахування індивідуальних та вікових особливостей кожного учня. Навчально-виховна і корекційно-розвивальна робота з дітьми з ООП має носити комплексний характер, охоплювати усі аспекти їхнього індивідуального розвитку. Основними умовами і факторами, які сприяють формуванню психічного розвитку таких дітей, є тісна співпраця з дорослими.



Лекторка провела невеликі тренінгові вправи зі студентами, цікаво й доступно пояснила специфіку роботи вчителя-філолога з особливими дітьми. Руслана Олександрівна також продемонструвала наочне приладдя, яке необхідне для кращого засвоєння навчального матеріалу; поділилась практичним досвідом планування й проведення уроків української мови та літератури як в інтегрованому класі, так і при індивідуальній формі навчання.

Немає коментарів:

Дописати коментар